ZAČÁTEČNÍKŮM

Co by Vám do začátku chybět nemělo:

- kahan - sklářský hořák, který umí hořet oxidačním plamenem a roztaví sklovinu, ale nezanechává na jejím povrchu stopy po vyredukovaných kovech (nepěkný, matný, šedo-černý zákal) - máme pro začátečníky takový v nabídce

- pinzetu, alespoň jednu (na horkou sklovinu se nedá sahat holýma rukama, a nějak si poradit musíte), dvě mají výhodu v tom, že když se jedna ohřeje dlouhým pobytem v plameni, tak ji můžete odložit a použít druhou

- dráty k navíjení (pro začátečníky doporučuji rozměr 3 mm) alespoň 10 - 15 ks (pokud máte k dispozici jen 2-5 drátů, brzy je spotřebujete a musíte další práci odložit)

- kaolín (stačí vám jedno balení - vydrží věky, ředíme destilovanou vodou 1:1 a osolíme slabě jako na buchty kuchyňskou solí

- perlit (1 - 2 balení podle velikosti nádoby, kam budete dávat vinutky temperovat, výhodu má hliněný hrnec, protože drží dobře teplo)

- tyčinky skla si pořizujte jedné pojitelnosti (COE) - nejlépe pastelové barvy, slabší tyčinky. Pokud vybíráte mezi transparentími odstíny, raději volte světlé, ty velmi sytě probarvené jsou na ohřívání náročnější, jsou o něco tvrdší, hůř tečou. Začátečníci mají tendenci sklo z plamene občas vyndavat a to těmto barvám nesvědčí. Kupte si na zkoušení křišťál, je nejlevnější a i tak si užijete zábavu.  V našem e-shopu máme jako vzorky skla vyfotografované hotové korálky a ne tyčinky skla, to proto aby kupující měli lepší představu, jak bude sklovina vypadat po zpracování. Fotografie jsem se snažila udělat s bílým pozadím, takže barvy sklovin většinou odpovídají skutečnosti. Sklárna ovšem nedokáže vyrobit při další dávce "pánvi" naprosto stejný odstín, proto se můžou některé dávky od sebe lišit. Líbí-li se Vámvelmi  některá sklovina, raději si udělejte zásobu, příště se může o něco lišit. Odstíny skla, které jsou nabíhavé jsem v popisu označila (rubíny, hyacinty, rubinity) a dostanete jinou barvu tyček, než jaká budete po zpracování. Dlouhým pobytem v ohni se tyto odstíny kalí a tmavnou nebo se naopak odbarvují, záleží na teplotě zpracování. Tyčinek skla vám stačí do začátku 10 - 20.

Budete-li chtít některé další informace, využijte knihu hostů  nebo e-mail, a nebojte se zeptat, ráda odpovím.